ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΝΕΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ
Αν συνεχιστεί το φαινόμενο Λύκειο και Φροντιστήριο ταυτόχρονα και η κατανομή των θέσεων με την μέθοδο του μηχανογραφικού, όποιο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ κι αν εφαρμοστεί, θα είναι πάντα ατελές, ψυχοφθόρο και άδικο.
Τα βασικά μαθήματα του Σχολείου πρέπει να σταματούν στην Β΄ Λυκείου. Απολυτήριο Λυκείου οι μαθητές να παίρνουν αφού δώσουν ενδοσχολικές εξετάσεις στο τέλος της Β΄ Λυκείου.
Να δημιουργηθεί ακόμα μία τάξη στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η Δ΄ Λυκείου.
Οι μαθητές να επιλέγουν κατεύθυνση μετά την Β΄ Λυκείου.
Όσα παιδιά επιθυμούν να εισαχθούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, να έχουν την δυνατότητα της επιλογής μεταξύ Σχολείου ή Φροντιστηρίου για την προετοιμασία τους για τις Πανελλήνιες εξετάσεις. Να συνεχίζουν δηλαδή για ακόμα δύο χρόνια τη φοίτησή τους στο Λύκειο, Γ΄ και Δ Λυκείου, ή σε φροντιστήριο αν το επιθυμούν. Στο Σχολείο τόσο κατά τη διάρκεια της Γ΄ όσο και κατά τη διάρκεια της Δ΄ Λυκείου, να διδάσκονται μόνο τα μαθήματα στα οποία οι μαθητές θα συναγωνίζονται σε Εθνικό επίπεδο.
Ορισμένα μαθήματα στα οποία οι μαθητές σήμερα εξετάζονται ενδοσχολικά στην Γ΄ Λυκείου, να συμψηφισθούν μέχρι και την Β΄ Λυκείου. Απαραίτητα το μάθημα των θρησκευτικών, Κειμένων Ελληνικής Γλώσσας και Ιστορίας.
Οι παρακολουθήσεις για τους υποψήφιους που θα επιλέγουν το Σχολείο για την προετοιμασία τους, να είναι υποχρεωτικές. Ορισμένος αριθμός απουσιών θα στερεί από τους υποψήφιους το δικαίωμα της προσέλευσής τους στους διαγωνισμούς. Μ’ αυτό τον τρόπο θα διασφαλίζεται από την αρχή ο αριθμός των αιθουσών και καθηγητών που θα διδάσκουν στις τάξεις αυτές.
Αν δεν δημιουργηθεί η Δ΄ τάξη στο Λύκειο, η ύλη δεν θα βγαίνει ικανοποιητικά, με αποτέλεσμα τα παιδιά να υποχρεώνονται να κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα από μικρότερες τάξεις, ή θα προτιμούν γενικά το φροντιστήριο μετά την Β΄ Λυκείου. Θα είμαστε δηλαδή στον ίδιο παρονομαστή και τα προβλήματα θα ανακυκλώνονται.
Οι Πανελλήνιες εξετάσεις θα πρέπει να γίνονται σε δύο επίπεδα, σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Ένα χαμηλότερο κι ένα υψηλότερο επίπεδο. Περίπου όπως λειτουργούν τα διπλώματα των Αγγλικών Lower και Proficiency.
Στην Γ΄ Λυκείου οι μαθητές να διδάσκονται ως επί το πλείστον μαθήματα χαμηλότερου επιπέδου (Lower) και στη Δ΄ Λυκείου υψηλότερου επιπέδου (Advance). Πανελλήνιες εξετάσεις να διεξάγονται στο τέλος της Γ΄ αλλά και στο τέλος της Δ΄ Λυκείου. Στο τέλος της Γ΄ Λυκείου τα παιδιά να συναγωνίζονται σε επίπεδο Lower και στο τέλος της Δ΄ τάξης Λυκείου να συναγωνίζονται στα ίδια ακριβώς μαθήματα σε υψηλότερο επίπεδο (Advance). Φυσικά τα μαθήματα στα οποία θα συναγωνίζονται οι μαθητές θα είναι ανάλογα με την κατεύθυνση που θα έχουν επιλέξει. Στο ίδιο μάθημα ο κάθε υποψήφιος να κατοχυρώνει ένα βαθμό Lower στη Γ΄ Λυκείου και ένα βαθμό Advance στη Δ΄ Λυκείου. Ανάλογα με την βαθμολογία των υποψηφίων θα κρίνεται και η Σχολή στην οποία θα φοιτήσουν.
Αυτό θα διευκολύνει τους χαμηλότερου επιπέδου μαθητές να περνούν σε ορισμένες Σχολές ΤΕΙ και ΑΕΙ με χαμηλή βάση εισαγωγής. Ο υποψήφιος που διεκδικεί μία θέση σε Τ.Ε.Ι. στην επαρχία με πολύ χαμηλή βάση, δεν είναι δίκαιο ούτε λογικό να συναγωνίζεται στο ίδιο επίπεδο με τον υποψήφιο μιας Σχολής με βάση εισαγωγής πάνω από 19000 μόρια. Να συναγωνιστεί στα ίδια μαθήματα αλλά σε διαφορετικό επίπεδο. Ένας μαθητής που παίρνει απροβίβαστο και δεν περνά το Proficiency στα Αγγλικά δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να περάσει με βαθμό «Α» η έστω με καλό βαθμό το Lower στο ίδιο μάθημα.
Κάθε υποψήφιος, να έχει το δικαίωμα να παρακολουθεί μαθήματα εκτός από αυτά που διδάσκονται στη δική του κατεύθυνση και μαθήματα από τις άλλες δύο υπάρχουσες σήμερα κατευθύνσεις. Να έχει επίσης το δικαίωμα να συναγωνίζεται σ’ αυτά τα μαθήματα σε εθνικό επίπεδο. Έτσι ένας μαθητής να μπορεί να προετοιμάζεται τόσο για θέσεις θετικών επιστημών όσο και ταυτόχρονα για θέσεις θεωρητικών επιστημών. Θα έχει έτσι την επιλογή σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνει στην Ιατρική π.χ. να έχει έτοιμους τους βαθμούς του για Νομική αν το επιθυμεί και όχι να συρθεί εξ ανάγκης σε μία Σχολή Θετικών Επιστημών αν δεν τον ενδιαφέρει.
Τα παιδιά που θα αποφασίζουν να σταματούν μέχρι και την Β΄ Λυκείου, θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα μετά από εύλογο χρονικό διάστημα να γραφτούν στην Γ΄ και αργότερα στην Δ΄ Λυκείου, για να προετοιμαστούν για την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ αν το επιθυμούν. Είναι άδικο να καταδικάζουμε ένα έξυπνο αλλά ανώριμο έφηβο και να τον αποκλείουμε δια παντός από την εισαγωγή του σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Οι υποψήφιοι φοιτητές να έχουν το δικαίωμα για δεύτερη ακόμα και για τρίτη συνεχή χρονιά να συναγωνιστούν σε ορισμένα μαθήματα τόσο επιπέδου Lower όσο και επιπέδου Advance, για να διορθώσουν βαθμούς. Αυτό θα γίνεται κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, π.χ. ανάλογα με τον μέσο όρο της συνολικής βαθμολογίας τους σε επίπεδο Lower όσο και σε επίπεδο Advance. Επίσης ανάλογα με το αντικείμενο του μαθήματος του οποίου θέλουν να διορθώσουν τον βαθμό.
Επιτροπές γονέων των μαθητών Γ΄ και Δ΄ Λυκείου είναι οι πιο αρμόδιες για να επιλέξουν, φυσικά πάντα μεταξύ των καθηγητών που είναι επίσημα διορισμένοι στο συγκεκριμένο Λύκειο, ποιοι καθηγητές θα προετοιμάσουν τα παιδιά τους για τις Πανελλήνιες. Το μέλλον των παιδιών μας δεν θα είναι υποχείριο κομματικών και συνδικαλιστικών συμφερόντων. Αυτό θα είναι και κίνητρο για να δουλεύουν σωστά όλοι οι καθηγητές του Λυκείου, με την προϋπόθεση ότι η επιλογή των «ικανών» θα γίνεται μεταξύ όλων των καθηγητών από Α΄- Δ΄ Λυκείου. Αυτό το μέτρο, απλό και δίκαιο, θα μπορούσε να είναι ένας ακόμα παράγοντας αναβάθμισης του Λυκείου.
Όσον αφορά το χώρο στον οποίο θα στεγασθεί η Δ΄ Λυκείου, θα εξοικονομηθεί από μαθητές που θα προτιμούν να σταματούν τη φοίτησή τους μέχρι και την Β΄ Λυκείου, είτε διότι δεν θα επιθυμούν να μπουν σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο, είτε διότι θα προτιμήσουν το φροντιστήριο για την προπαρασκευή τους.
Η εξοικονόμηση καθηγητών οι οποίοι θα διδάσκουν στην Δ΄ Λυκείου θα γίνεται με παρόμοιο τρόπο. Ένας αριθμός καθηγητών μαθημάτων Γενικής Παιδείας που δε θα διδάσκονται πια στην Γ΄ Λυκείου και που φυσικά το αντικείμενό τους θα ταυτίζεται με τα μαθήματα που θα διδάσκονται στην Δ΄ Λυκείου, θα απορροφηθούν. Αν όχι θα γίνουν νέες προσλήψεις.
Το ερώτημα είναι τώρα ποιος θα αποφασίζει ποιοι φοιτητές θα εισάγονται σε κάθε Εκπαιδευτικό ίδρυμα. Ποιος θα είναι ο πιο αρμόδιος για να θέσει τα κριτήρια της αξιολόγησης. Το Υπουργείο ή τα ίδια τα Πανεπιστήμια.
Τα σημερινά πέντε πεδία που υπάρχουν, όπως και οι βαθμοί βαρύτητας στα διάφορα μαθήματα, πρέπει να καταργηθούν διότι γενικεύουν τον βαθμό πρόσβασης, με αποτέλεσμα να γίνονται όχι μόνο αδικίες αλλά και παραλογισμοί. Δεν είναι λογικό ούτε δίκαιο να είσαι υποψήφιος Ιατρικής Σχολής από θετική κατεύθυνση και επειδή απέτυχες, να πέφτεις λόγω μηχανογραφικού σε μία Σχολή Πληροφορικής για την οποία δεν ετοιμάστηκες ποτέ και να αφήνεις για μερικά μόρια έξω κάποιον υποψήφιο, ο οποίος από τεχνολογική κατεύθυνση διδάχτηκε το μάθημα, ετοιμάστηκε για τη Σχολή αυτή και πήρε πολύ καλή βαθμολογία στις Πανελλήνιες εξετάσεις στο μάθημα αυτό. Σίγουρα ο Πρύτανης του Ιδρύματος στο οποίο υπάγεται η Σχολή θα προτιμούσε τον υποψήφιο ο οποίος διδάχτηκε το μάθημα της πληροφορικής. Σίγουρα δεν τον ενδιαφέρει ο βαθμός του μαθήματος της Βιολογίας ο οποίος συνετέλεσε στην αύξηση των μορίων του πρώτου υποψηφίου. Κάθε Τμήμα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων έχει τις ιδιαιτερότητές του, τις απαιτήσεις του. Αυτό και μόνον αυτό ξέρει τι χρειάζεται. Η Ανώτατη Εκπαίδευση είναι χώρος Επιστήμης και Έρευνας. Οφείλουμε λοιπόν να εμπιστευθούμε αυτούς τους Επιστήμονες-Ερευνητές και να τους παραχωρήσουμε το δικαίωμα της αξιολόγησης των φοιτητών που θα εισάγονται στη Σχολή τους. Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να συνεργασθεί μαζί τους.
Πριν όμως φτάσουμε σ’ αυτό το στάδιο, θα πρέπει να τεθούν ορισμένες προϋποθέσεις. Δεν γίνεται ξαφνικά να γίνει ανάθεση στους Πρυτάνεις των διαφόρων Σχολών να κάνουν διαλογή μεταξύ των εκλεκτών και να μας αφήσουν τους υπόλοιπους στα αζήτητα του Υπουργείου Παιδείας.
Αν τα Πανεπιστήμιά μας ήταν ιδιωτικά, οι Πρυτάνεις των διαφόρων Σχολών θα εισηγούνταν τον μεγαλύτερο αριθμό εισακτέων στις Σχολές τους, για ευνόητους λόγους. Στο Δημόσιο όμως Πανεπιστήμιο θα είναι πιο φυσιολογικό οι Πρυτάνεις να εισηγηθούν τον ελάχιστο αριθμό εισακτέων φοιτητών, πάλι για ευνόητους λόγους.
Σε πρώτο στάδιο, κάθε ΑΕΙ και ΤΕΙ, επιβάλλεται να εξηγήσει με αίτησή του προς το Υπουργείο Παιδείας ποιους και πόσους φοιτητές χρειάζεται. Το Υπουργείο, αφού μελετήσει την αίτηση κάθε Ιδρύματος και μετά από συζήτηση με τους Πρυτάνεις, θα αποφανθεί. Θα θέσει τις προϋποθέσεις εισαγωγής, οι οποίες θα πρέπει να κατοχυρωθούν για κάθε τμήμα Σχολής Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ξεχωριστά. Στην προκειμένη περίπτωση, θα καθορίζονται ποια μαθήματα, ποιου επιπέδου (Lower ή Advance) με ποιο βαθμό χρειάζεται για να εισαχθεί ένας υποψήφιος και ποιος θα είναι ο αριθμός των εισακτέων.
Το Υπουργείο πρέπει να υποχρεώσει τα διάφορα ΑΕΙ και ΤΕΙ να μη μειώσουν τον αριθμό των εισακτέων σε κάθε Σχολή, ούτως ώστε να απορροφούνται σε αριθμό οι ίδιοι φοιτητές. Επίσης το Υπουργείο δεν θα πρέπει να δεχτεί παράλογες εισηγήσεις από τους υπεύθυνους των Σχολών. Όπως π.χ. σε Σχολή που με το σημερινό σύστημα εισαγωγής ο υποψήφιος χρειάζεται 15000 μόρια, αυτοί να απαιτούν από τους υποψήφιους να έχουν βαθμό 100 σε όλα ανεξαιρέτως τα μαθήματα τόσο σε επίπεδο Lower όσο και σε επίπεδο Advance.
Κανένα ΑΕΙ ή ΤΕΙ και κανένας Πρύτανης δε θα έχει τη δικαιοδοσία να εισάγει υποψήφιους φοιτητές οι οποίοι δε θα πληρούν τις προϋποθέσεις που θα έχει θέσει το Υπουργείο Παιδείας. Βασική προϋπόθεση, κανένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα δεν θα μπορεί να εισάγει φοιτητές οι οποίοι δεν θα έχουν περάσει σε επίπεδο Lower τα μαθήματα που θα καθορίζονται και θα διδάσκονται στην Γ΄ Λυκείου. Εκτός κι αν έχουν φυσικά περάσει το ίδιο μάθημα σε επίπεδο Advance. Δε θα μπορεί π. χ ένας μαθητής να εισάγεται σε μία Σχολή Μαθηματικών χωρίς να κατέχει σε επίπεδο Lower την έκθεση μόνο και μόνο επειδή την ίδια τη Σχολή δεν την ενδιαφέρει το συγκεκριμένο μάθημα.
Ορισμένες Σχολές όπως οι Νομικές (Νομικά Τμήματα), πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης μεταχείρισης. Παρ’ όλο θεωρητικές, δεν θα πρέπει να εισάγουν φοιτητές που να μην έχουν περάσει το μάθημα των μαθηματικών σε επίπεδο Advance, ή σε επίπεδο Lower με πολύ καλό βαθμό. Ο Νομικός δεν θα πρέπει να σχετίζεται μόνο με τα μαθήματα που διδάσκονται στη Σχολή αλλά με την πραγματικότητα της άσκησης του επαγγέλματός του αργότερα.
Μετά την διεξαγωγή των εξετάσεων σε Εθνικό επίπεδο και φυσικά μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, κάθε υποψήφιος, θα έχει το δικαίωμα να κάνει αίτηση σε όσα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης επιθυμεί, με την προϋπόθεση φυσικά ότι πληροί τα κριτήρια εισαγωγής στα συγκεκριμένα ΑΕΙ ή ΤΕΙ.
Μερικές Σχολές ΤΕΙ ή ακόμα και ΑΕΙ θα έχουν το δικαίωμα να δέχονται μαθητές που να έχουν εξασφαλίσει μόνο βαθμούς επιπέδου Lower. Άλλες πάλι Σχολές θα δέχονται υποψήφιους με βαθμούς μόνο επιπέδου Advance με μικρότερη ή πολύ υψηλή βαθμολογία. Άλλες συνδυασμό και των δύο. Το Φυσικό τμήμα π.χ. του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, δεν θα ενδιαφέρεται για τον υποψήφιο που θα έχει περάσει π.χ. το μάθημα της Διοίκησης Επιχειρήσεων σε επίπεδο Advance και που θα κατέχει μόνο σε επίπεδο Lower τα μαθηματικά και τη Φυσική. Θα ενδιαφέρεται περισσότερο για τον υποψήφιο ο οποίος μπορεί μεν να έχει μικρότερο μέσο όρο βαθμολογίας και χαμηλό βαθμό και επιπέδου Lower στην Διοίκηση Επιχειρήσεων, θα έχει περάσει δε με πολύ καλούς βαθμούς και επιπέδου advance τη Φυσική και τα μαθηματικά. Έτσι δεν θα αδικούνται οι μαθητές που έχουν κάποια κλίση σε ορισμένους κλάδους.
Το Υπουργείο Παιδείας θα έχει το δικαίωμα να ασκεί ένα είδος ελέγχου στα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. ούτως ώστε αυτά να μην καταχραστούν την εξουσία που θα τους παραχωρηθεί.
Θα θέτει επίσης τις προϋποθέσεις για την διεξαγωγή αδιάβλητων εισαγωγικών εξετάσεων τόσο στην Γ΄ όσο και στην Δ΄ Λυκείου.
Η Δευτεροβάθμια εκπαίδευση αναβαθμίζεται. Τα παιδιά μέχρι και τη Β΄ Λυκείου χωρίς το άγχος των Πανελληνίων θα έχουν τον χρόνο να ασχοληθούν με πραγματική μάθηση και αξίες οι οποίες τώρα θυσιάζονται στο βωμό των τυποποιημένων γνώσεων. Το Σχολείο ΑΠΟΔΕΣΜΕΎΕΤΑΙ από την διαδικασία των Πανελληνίων. Η βαθμολογία στο απολυτήριο θα είναι πιο αντιπροσωπευτική για τους μαθητές οι οποίοι επιθυμούν να εισαχθούν σε μία Σχολή Εξωτερικού ή να δουλέψουν μετά το Λύκειο.
Λύση δίκαια για τα οικονομικά κατώτερα στρώματα τα οποία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν με το κόστος των φροντιστηρίων.
Η κατανομή των θέσεων μ’ αυτό τον τρόπο θα είναι σίγουρα πιο δίκαιη από την κατανομή που γίνεται μέχρι σήμερα με το Μηχανογραφικό.
Οι Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων θα προσπαθούν να κρατούν σε ένα επίπεδο τις Σχολές τους, αφού θα δίδεται και σ’ αυτούς πρωτοβουλία στο έργο της επιλογής. Θα υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ Σχολών του ιδίου αντικειμένου, που το αποτέλεσμά του θα φέρει την αναβάθμιση των Σχολών αυτών και σε τελική ανάλυση θα κάνει τα Πανεπιστήμιά μας διεθνώς ανταγωνιστικά.
Η εισήγηση αυτού του συστήματος εισαγωγής σε Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. μαζί με ανάλυση των μειονεκτημάτων των προηγούμενων και του ισχύοντος συστήματος έγινε με κατάθεση επιστολής μου στο Γραφείο της Πρώην Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κυρίας Γιαννάκου στις 17 Οκτωβρίου 2006 με αριθμό Πρωτοκόλλου 6200 και τίτλο «Εισήγηση εφαρμογής ενός νέου συστήματος εισαγωγής σε Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. που θα εξαλείψει τις ατέλειες του ισχύοντος συστήματος και παράλληλα θα αναβαθμίσει τόσο την δευτεροβάθμια όσο και την τριτοβάθμια εκπαίδευση».
Η εισήγησή μου αυτή δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες
1) Έθνος της Κυριακής στις 3 Δεκεμβρίου 2006
2) Στην Εφημερίδα EXPRESS Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2006
3) Στον Αδέσμευτο Τύπο Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2006
Έχει δε αναδημοσιευτεί με άρθρο μου στην εφημερίδα EXPRESS στις 31 Μαΐου του 2008 έχει σταλεί στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και σχεδόν σε όλα τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Χρυστάλλα Χαραλαμπίδου
E-Mail chrystalla@tellas.gr ; chrystalla57@gmail.com
http://educationsuggestions.blogspot.com/
http://greekroadsafety.blogspot.com/
Μάιος 2008